Filmek 1 percben

Az elveszett város és Sandra Bullock

2022. április 24. - Solo_

Elemzés: 2100 karakterben

Az idén nyáron már 58 éves Sandra Bullock, - aki 15-20 évet is simán letagadhat korából - egy csetlő-botló írónő bőrébe bújt idén tavasszal, mégpedig Az elveszett város című romantikus kalandfilm kedvéért. Az alaptörténet kis bugyutaság, viszont szépek a helyszínek, kapunk akciójeleneteket (ha nem is túl sokat), akadnak vicces jelenetek és felbukkan Brad Pitt is egy rövid időre. Mindezek miatt gyorsan elröppen a 112 perces játékidő és jókedvűen kászálódhatunk ki moziszékeinkből.

elveszett.jpg

A kép forrása: LINK

Ami a sztorit illeti: adott egy kiégett írónő, Loretta Sage (Sandra Bullock), aki épp alkotói válságban van, amikor belekeveredik egy kincs-keresési kalandba, mégpedig a gazdag maffiózó, Fairfax (Daniel Radcliffe) révén. A 164 centije dacára is stílusos és elegáns milliárdos egyszerűen elrabolja Lorettát és egy titokzatos trópusi város felkutatására kényszeríti, mert azt reméli, hogy ott rábukkan az értékes tűzkoronára (és egyéb kincsekre). Ám a hölgy két férfi segítségére is bizton számíthat, az egyik a jóképű Alan (Channing Tatum), akit nők ezrei imádnak, hiszen mindig ő pózol Loretta kalandregényeinek borítóján (mint a romantikus szerelmi történetek megtestesítője), a másik pedig Jack (Brad Pitt), aki profi kommandós és akit egyszerűen felbérelnek Loretta felkutatására. A kiszabadítási akcióban aztán összefog a két pasas és megszöktetik Lorettát, aki rózsaszín flitteres overálban tolja végig a film hátralévő részét, mégpedig a dzsungelben rohangálva (Alan oldalán).

A film legjobb részei azok, melyekben Channing Tatum és Sandra Bullock vicces párbeszédek és mókás helyzetek során szerencsétlenkednek végig egy menekülést a trópusokon. De szórakoztató a két túsz-szabadító: Brad Pitt és Tatum kettőse is, melyben Pitt a vérprofi harcos, a kigyúrt Tatum pedig a bénázó szépfiú, aki bizonyítani akarja férfias rátermettségét.

Az elveszett város egy Jumanji - Uncharted - Dzsúngeltúra ötvözet, picit gyengébb humorral, néhol kicsit erőltetett poénokkal és sokkal kevesebb látványos jelenettel, mégis szerethető kivitelben. Mert Sandra Bullock mégis csak Sandra Bullock, még egy közepes vígjátékban is. Értékelés: 70% 

csik.jpg

 Egyéb gyors-elemzéseink: Legendás állatok 3., Katonadolog, Uncharted, München, Mindannyian halottak vagyunk, Egy igazán dühös ember, Veszélyes, Megtisztulás filmek, The 355,  Kaptár (2021), Cobra Kai sorozat, Csontok és skalpok, Pókember - Nincs hazaút, Életrevalók, Tizedes meg a többiek, Dűne (2021), Az utolsó párbaj, 007 Nincs idő meghalni (2021), West Side Story (2021),

filmek1percben.blog.hu

indexes_films4.jpg

 

 

Az év leggyengébb filmje: Legendás állatok (2022)

Elemzés 2094 karakterben

Bár kifejezetten szeretem a fantasy filmeket, van bennem bizonyos igényesség a színvonalat illetően, így képes vagyok kritikusan szemlélni ezt a műfajt is (noha sokan minimális hihetőséget vagy komolyságot sem várnak el a fantasyktól). Láttam a "Legendás állatok és megfigyelésük" című 2016-os filmet és ez a korábbi fejezet még képes volt itt-ott elszórakoztatni, sőt a két legjobb alakítás: Eddie Reymande (mint Göthe Salmander) és az alig 165 centis, kövérkés Dan Fogler (mint Jacob Kowalski) gyakran meg is tudott nevettetni. (A 2018-as második részt már nem láttam sajnos, így ahhoz nem tudok most viszonyítani.)

legendas_allatok.jpg

A kép forrása: LINK

Bár a mostani, 2022-es változatot, mely ugyancsak hosszú címet kapott: "Legendás állatok és megfigyelésük - Dumbledore titkai" ugyanaz a David Yates rendezte, a végeredmény színvonala mérföldekre van a korábbi epizódtól. A "nézhetetlen" kategóriától csak a látványelemek időnként érdekes megjelenítése választja el, mert a rendezés mintha a "hogyan rendezzünk a lehető legunalmasabbra egy fantasy-filmet" versenyre készült volna. Ez a mozi annyira nélkülöz mindent, ami feldobhatna egy alkotást, hogy valóban művészi nehézség lehetett ennyire gyengére elkészíteni. 

A sztori is zavaros: adott egy főgonosz Gellert Grindelwald (Mads Mikkelsen) és egy legfőbb jó, Albus Dumbledore (Jude Law), akik két táborra osztják a mugli-mentes mágikus világot (és azok lényeit). A két tábor között valamiféle zavaros harc bontakozik ki, hiszen míg az egyik oldal elakarja pusztítani a muglik (emberek) világát, a másik megmenteni próbálja azt. Ez utóbbi törekvést segíti többek közt Salmander (Eddie Reymande) és a mugli Kowalski (Dan Fogler). A tempó lassú, bevallom: én úgy a 60. perc környékén 5-6 percre be is aludtam rajta, és nagyon elnyújtott a játékidő is, 142 perces, ami ekkora színvonaltalanságnál már kínszenvedés.

A Legendás állatok 2022-es verzióját tényleg csak nagyon elszánt fantasy-rajongóknak merném ajánlani, de nehezen tudom elképzelni, hogy közülük is sokan szórakoznának jól rajta. Értékelésem: 25%. Szinte teljesen nézhetetlen. (Viszont a 2016-os rész 55%-ot kap.)

csik.jpg

 Egyéb gyors-elemzéseink: Katonadolog, Uncharted, München, Mindannyian halottak vagyunk, Egy igazán dühös ember, Veszélyes, Megtisztulás filmek, The 355,  Kaptár (2021), Cobra Kai sorozat, Csontok és skalpok, Pókember - Nincs hazaút, Életrevalók, Tizedes meg a többiek, Dűne (2021), Az utolsó párbaj, 007 Nincs idő meghalni (2021), West Side Story (2021),

filmek1percben.blog.hu

indexes_films4.jpg

 

Katonadolog (2022)

Elemzés 1600 karakterben

A Reid Carolin és Channing Tatum rendezésében készült Katonadolog című családi vígjáték egy igazi több generációs komédia, habkönnyű kis sztorival, kiváló szórakozást kínálva kicsiknek és nagyoknak egyaránt.

katonadolog.jpg

Forrás: www.ew.com

A mű eredeti címe nemes egyszerűséggel csak "Dog", és ez az egyszerűség át is hatja az egész filmet. Szimpla eseménytörténet, semmi bonyodalom, semmi váratlan fordulat (max. a legvégén), de talán pont ezért is jó. Pihentető, néhol vicces, máshol megható.

Az alaptörténet szerint egy sérülés miatt inaktivált tengerészgyalogos, Briggs (Channing Tatum) csak akkor kerülhet újra állományba, ha elhunyt katonatársa kutyáját (aki maga is harcos) elviszi a Nogalesben lévő bázisra. A férfi el is indul a belga juhász fajtájú szukával, és utazásuk közben megszereti Lulut (ez a kutyus hívóneve). Számtalan kalandjuk után éri el a kutya eredeti gazdájának temetését és magát a bázist is. A több napos kaland alatt a férfi tisztába kerül önmagával és tisztábban látja életét, illetve céljait is.

Közben kapunk vicces jeleneteket, csipetnyi izgalmat és egy megható drámát is egy lelkileg sérült kutyusról, illetve egy testileg (idegrendszerileg) lebetegedett katonáról. Kettejük kapcsolata a film legnagyobb erőssége, ami még egy hangyányi tanulsággal is megajándékoz bennünket, ez pedig így szól: egy igazi társ, aki hasonló megpróbáltatásokon megy keresztül, mint mi magunk – legyen az egy kutyus vagy egy emberként velünk tartó jóbarát – többet ér mindennél, amit karriernek tekintünk.

A Katonadolog habkönnyű vígjáték lazulni vágyóknak, gyerekeknek, felnőtteknek egyaránt. Értékelésem: 70%. 

csik.jpg

 Egyéb gyors-elemzéseink: Uncharted, München, Mindannyian halottak vagyunk, Egy igazán dühös ember, Veszélyes, Megtisztulás filmek, The 355,  Kaptár (2021), Cobra Kai sorozat, Csontok és skalpok, Pókember - Nincs hazaút, Életrevalók, Tizedes meg a többiek, Dűne (2021), Az utolsó párbaj, 007 Nincs idő meghalni (2021), West Side Story (2021),

filmek1percben.blog.hu

indexes_films4.jpg

 

 

Kincsvadászat a Tom Holland - Mark Wahlberg párossal: Uncharted

Elemzés: 2030 karakterben

Megérkezett a hazai mozikba, az idei tél egyik legjobban várt akció-kalandfilm őrülete, az Uncharted. A korábban csak laza gyerekfilmeket készítő Travis Knight ezúttal egy látványosan szórakoztató és izgalmas akció-orgiával lepte meg rajongóit, mely egy ismert videójáték filmes adaptációja.

uncharted.jpg

forrás: cinema.everyeye.it

A sztori egy kincskeresés kalandjait követi végig, melynek során a három legfőbb karakter - két férfi és egy csinos nő - megismerkednek egymással, majd összeállnak egyetlen kincskereső-csapattá, végül pedig egymást és a nyomukba eredő bandát is kijátszva a XVI. századi Magellán aranyát próbálja meg felkutatni (valami isten háta mögötti trópusi szigeten). Egyetlen mondatban ez az Uncharted lényege, ám sikere inkább a rendezésnek, az izgalmas akciójeleneteknek, a látványos helyszíneknek (USA, Barcelona, trópusok) és nem utolsó sorban a Tom Holland - Mark Wahlberg páros szellemességének köszönhető.

A két főszereplő ugyanis élvezetessé teszi az egészet, mert párbeszédeik és közös akcióik valahogy feldobják a sztorit és párosuk egyértelműen jól működik a vásznon. A harmadik fő-karakter, a pakisztáni felmenőkkel rendelkező, csinos Sophia Ali adja a női szálat a duóhoz, a maga szexis fiatalosságával. Csupán a főgonosz kiválasztása problémás: mert eleinte szegény Antonio Banderas, majd az ebben a szerepkörben szintén nem túl hiteles, Tati Gabrielle alakítja az üldöző-bandavezért. Egyikük sem túl jó választás a karakterhez: Banderas túl öreg és barátságos, Tati Gabrielle pedig túl fiatal és komolytalan rettenthetetlen maffia-parancsnoknak.

A látványelemekre viszont nem lehet panaszunk: a film előrehaladtával egyre többet kapunk belőlük. Az utolsó 20 perc egyenesen lélegzet-elállító, mert XVI. századi hajókon folyik a küzdelem, melyeket helikopterek emelnek a magasba. Csúcslátvány a köbön.

Az Uncharted egy jópofa párbeszédekkel teli kalandfilm, melyben a kigyúrt Tom Holland és az 50 évesen is penge formájú Wahlberg látványos akciókkal szórakoztatnak bennünket, lenyűgöző látványelemek bevetése közepette. Értékelésem: 80% 

csik.jpg

 Egyéb gyors-elemzéseink: München, Mindannyian halottak vagyunk, Egy igazán dühös ember, Veszélyes, Megtisztulás filmek, The 355,  Kaptár (2021), Cobra Kai sorozat, Csontok és skalpok, Pókember - Nincs hazaút, Életrevalók, Tizedes meg a többiek, Dűne (2021), Az utolsó párbaj, 007 Nincs idő meghalni (2021), West Side Story (2021),

filmek1percben.blog.hu

indexes_films4.jpg

 

München - Hitler konferenciájának drámája

Elemzés 2063 karakterben

A 2021-es München (Munich: The Edge of War) egy érdekes és izgalmas történelmi dráma az 1938-as Müncheni konferenciáról, melyben (1 évvel a II.világháború kirobbanása előtt) Hitler elérte Csehszlovákia bekebelezését, mégpedig az ott élő németség védelme ürügyén.

munich.jpg

forrás: dailymail.co.uk

A valódi ok azonban Hitler telhetetlen terjeszkedési vágya volt és Anglia illetve Franciaország megfenyegetése egy világméretű háborúval (ha nem járulnának hozzá Csehszlovákia feldarabolásához). Christian Schwochow feszült tempójú történelmi drámája egészen új szemszögből láttatja az eseményeket, abból kiindulva, hogy két fiatal diplomata, Hugh Legat (George MacKay) és Paul von Hartmann (Jannis Niewöhner) előre látták Adolf Hitler valódi szándékait (hogy Csehszlovákia bekebelezését Európa meghódítása követi majd) és tenni próbáltak valamit a konferencián hozott megegyezés aláírása ellen.

A karakterek bemutatására nem lehet panaszunk, a script ebből a szempontból nagyon jól építkezik, a kulcs-szereplőket hamar megismerjük. Kiderül, hogy a Führer mesterkedéseit lebuktatni akaró fiatalok korábban barátok voltak, ám később egyikük a német diplomácia tagja lett, másikuk pedig a brit miniszterelnök, Neville Chamberlain (Jeremy Irons) titkárává vált. Most összefognak és előbb odahaza, majd a konferencia helyszínén is bizonyítékok gyűjtésével akarják jobb belátásra bírni Chamberlaint. Ám az angol prime miniszter megalkuvó és naiv típus, azt hiszi, ha behódol Hitlernek, azzal megakadályozza a világháborút.

Hitler árnyaltan kerül bemutatásra: a filmben szuggesztív figura, szinte megbabonázza Pault, aki így képtelen lelőni őt. Ulrich Matthes (a Bukásban Göbbels megformálója) zseniálisan alakítja a Führert (bár hasonlítani nem nagyon hasonlít rá). Chamberlain alakja is összetett, ezúttal nem egyszerű opportunistaként ábrázolják, hanem jót akaró, idealistaként. Jeremy Irons ideális a szerepre és ő tényleg hasonlít a valódi miniszterelnökre.

A München nem akciófilm, kevéssé látványos, viszont izgalmas és érdekes történelmi élményt nyújt a háború előtti eseményekről. Értékelésem: 65%. 

csik.jpg

 Egyéb gyors-elemzéseink: Mindannyian halottak vagyunk, Egy igazán dühös ember, Veszélyes, Megtisztulás filmek, The 355,  Kaptár (2021), Cobra Kai sorozat, Csontok és skalpok, Pókember - Nincs hazaút, Életrevalók, Tizedes meg a többiek, Dűne (2021), Az utolsó párbaj, 007 Nincs idő meghalni (2021), West Side Story (2021),

filmek1percben.blog.hu

indexes_films4.jpg

 

Mindannyian halottak vagyunk - egy ütős zombi-sorozat [19.]

Elemzés 2085 karakterben

A "Mindannyian halottak vagyunk" (All of Us Are Dead) az utóbbi évek egyik legvéresebb zombis története, mely mintha a "Túlélők" című szintén dél-koreai zombis őrület előzmény-szériája lenne. Abban a filmben kész tények elé állít bennünket a script: egy fiatal srác saját lakásába reked, mert Szöulban mindent ellepnek a zombik. Ebben a sorozatban a járvány kirobbanását követhetjük nyomon, rengeteg véres jelenettel, izgalmas meneküléssel, durva halál-esetekkel.

mindannyian.jpg

A kép forrása: link

A sorozat alapsztorija gyorsan kibontakozik: egy szöuli középiskolában vagyunk, ahol a koreai diákok mindennapi életüket élik: azaz tanulnak, szerelmesek egymásba, órákra járnak, egyesek pedig a lányokkal erőszakoskodnak (amit meg is úsznak). Aztán egyszer csak történik valami: a furcsán viselkedő fizika-tanár laborjában egy kísérleti egér megharapja az odatévedő egyik diáklány ujját. A rágcsáló azonban nem hétköznapi egyed: zombiként viselkedik. Innentől persze borítékolható, hogy a megsérült nebuló is átalakul. Közben arra is fény derül, hogy a fizika-tanárnak egykoron volt egy fia, aki a film felvezető jelenetében csúnya halált halt, miután zombivá lett. Adódik a gondolat: a tanár valószínűleg a zombi vírust kutatta a középiskola laborjában (titokban).

A lényeg: a dolog elszabadul, a megfertőzött lányt ugyan kórházba viszik, de a vírus terjedni kezd: a kórházban is, de leginkább a középiskola diákjai körében. Megismerünk karaktereket, majd látjuk halálukat is. Egy-egy csoport sorsa a legérdekesebb, hiszen tanteremről tanteremre próbálnak menekülni és túlélni. A megharapott diákok másodpercek alatt alakulnak át (durva tekergéssel és vonaglással) majd gyorsan és azonnal támadnak (bár nem túl okosak) nagyon hasonlóak "Z világháború" zombijaihoz.

Ez a koreai horror-sorozat csak erős idegzetűeknek való, mert nem finomkodik: rengeteg a vér, sorra halnak  a szereplők és minden sérülést, halált közelről látunk. Ugyanakkor nem lehet abbahagyni, annyira izgalmas. A későbbiekben a járvány az egész várost eléri és átalakul disztópikus horror-őrületté, vagyis rátesznek még egy lapáttal. Értékelésem: 75% 

csik.jpg

 Egyéb gyors-elemzéseink: Egy igazán dühös ember, Veszélyes, Megtisztulás filmek, The 355,  Kaptár (2021), Cobra Kai sorozat, Csontok és skalpok, Pókember - Nincs hazaút, Életrevalók, Tizedes meg a többiek, Dűne (2021), Az utolsó párbaj, 007 Nincs idő meghalni (2021), West Side Story (2021),

filmek1percben.blog.hu

indexes_films4.jpg

 

Egy igazán dühös ember (2021) [18.]

Elemzés 2054 karakterben

Az egy igazán dühös ember (Wrath of Man) Guy Ritchie filmje, bár ezt soha nem mondanád meg róla, ha nem tudnád előre, mielőtt megnézed. Pörgős tempójú, lendületes és izgalmas akciófilm, ami egy időben folyton ugráló, szövevényes történetet is elmesél, hangyányival több karakterisztikával, mint az akciófilmek többsége, de hiányzik belőle a Guy Richie filmek sajátos fekete-humora. Jason Statham bedobja magát, ezúttal egyszerre rossz és jó, hős és antihős, harcos és áldozat.

wrathofman.jpg

A sztori szerint főhősünk - neve a filmben egyszerűen "H" (Jason Statham) - egy pénzszállító cég fegyvereses alkalmazottja lesz, ám munkája során annyi profizmust és keménységet tanúsít, több rablást megakadályozva hogy felettesei és munkatársai is felfigyelnek rá. A script közben időbeli ugrásokat tesz: megismerjük "H" múltját és kiderül, hogy korábban ő maga is egy rabló-szervezet feje volt, de egy alkalommal meghalt egyetlen fia is, így félbehagyva rabló-karrierjét minden energiáját fia gyilkosának megtalálására szánja. Fia gyilkosa, Jan (Scott Eastwood) történetesen szintén egy rabló-banda tagja, akik éppen abba a pénzszállító cégbe akarnak betörni, ahová "H" is beépült. Nem véletlenül. Főhősünk ugyanis tudja, hogy abban az akcióban, melyben fia meghalt (egyszerű szemlélőként) a rablást a Fortico Security egy alkalmazottja segítette. Tehát beépül ide, mert biztos abban, hogy előbb-utóbb felbukkan a banda mely fia haláláért felelős. Jól kalkulál: az összecsapás közte és a szervezet között egy rablás során kezdődik.

A Wrath of Man egy kőkemény akciófilm, melyben átlag felettit nyújt Jason Statham, Josh Hartnett, Holt McCallany és Scott Eastwood is, aki legutóbbi mozifilmes sikere, a Veszélyes után, most gonoszként is bizonyítja tehetségét. Felbukkan egyébként a filmben Post Malone, híres repper is (rosszfiúként).

Kapunk jó kis bunyókat, üldözéses jeleneteket, lövöldözéseket, harcot és egy fordulatos sztorit is, 118 percben, ami simán elröppen a sok izgalom miatt. Bár a fekete humor hiányzik és több bunyót is elviselnénk, értékelésem, így is erős 70% 

csik.jpg

 Egyéb gyors-elemzéseink: Veszélyes, Megtisztulás filmek, The 355,  Kaptár (2021)Ad Astra, Cobra Kai sorozat, Csontok és skalpok, Hölgyem, Isten áldja (2004), Pókember - Nincs hazaút, Életrevalók, Tizedes meg a többiek, Dűne (2021), Az utolsó párbaj, 007 Nincs idő meghalni (2021), West Side Story (2021),

filmek1percben.blog.hu

indexes_films4.jpg

Veszélyes - Scott Eastwood eddigi legjobbja [17.]

Elemzés 2097 karakterben.

A Fűrész V. megrendezésével némi hírnevet szerzett David Hackl vadiúj (jelenleg is a hazai mozikban futó) Veszélyes című akció-thrillere elsősorban Scott Eastwood miatt érdekes (másodsorban  meg a Gibsonok: Mel Gibson és Tyrese Gibson jóvoltából). Az idén májusban már 92 éves színészlegenda 35 éves fiát, Scott Eastwodot eddig olyan, közepes színvonalú filmekben láthattuk, mint a Halálos iramban 8., Tűzgyűrű: Lázadás, A helyőrség, ám ezúttal valódi főszerepet kapott. A Veszélyes (Dangerous) című izgalmas akciófilmben ugyanis ő a központi figura és kijelenthetjük: nagyon jól tolja végig a filmet.

veszelyes.jpg

Az alapsztori lényege: adott egy korábban profi bérgyilkosként éldegélő, de börtönből szabadulása után jó útra tért kemény-legény, Dylan (Scott Easwood), aki egy nap eltűnik házi-őrizetéből. A férfi egy lakásába való behatolás után szegi meg személyi korlátozását, hogy egyrészt meggátolja a további kísérleteket megölésére, másrészt hogy részt vegyen öccse temetésén. Elmegy tehát arra a Washington közeli szigetre, ahol családja él és amely szigetet történészként kutató testvére vett meg. Dylan előkerítésére Shaughnessy ügynököt kérik fel, akit az agyonplasztikázott arcú Famke Janssen alakít. A nyomozónő először a szökevény pszichiáterét keresi fel, dr Alderwoodot (Mel Gibson), aki bizonygatja: Dylan jó útra tért.

A szigeten aztán furcsa dolgok történnek: megjelenik egy bérgyilkosokból álló banda, Cole (Kevin Durand) vezetésével és Dylan megölésére készül. A dolog azonban nem megy simán, az egykori bérgyilkos ugyanis még mindig jó formában van és sorra levadássza a családját fenyegető támadókat. Közben az is kiderül, hogy a banda nem csak Dylan miatt jött, hanem keres is valamit a szigeten. Az elhunyt fivér ugyanis nem volt kispályás, értékes dologra bukkant a szigeten és azért vette meg.

A Veszélyes című film egy pörgős akció-thriller, melyben kapunk némi humort is - főleg Mel Gibson révén, akinek karakterét még a legkeményebb lövöldözés közben is felhívja a főhős egy kis pszichológiai tanácsadásra - és kapunk egy érdekes sztorit rengeteg látványos jelenettel. Értékelés: 75%  

csik.jpg

 Egyéb gyors-elemzéseink: Megtisztulás filmek, The 355,  Kaptár (2021)Ad Astra, Cobra Kai sorozat, Csontok és skalpok, Hölgyem, Isten áldja (2004), Pókember - Nincs hazaút, Életrevalók, Tizedes meg a többiek, Dűne (2021), Az utolsó párbaj, 007 Nincs idő meghalni (2021), West Side Story (2021),

filmek1percben.blog.hu

indexes_films4.jpg

A megtisztulás filmek (The Purge) [16.]

Elemzés 2008 karakterben

Az olasz származású, 52 éves James DeMonaco 2013-ban egy azóta 5 részesre bővült és sikeressé vált horrorfim-franchise alapjait rakta le, mely a The Purge (Megtisztulás) címet kapta. A bűn éjszakája (The Purge) 2013-ban, A megtisztulás éjszakája: Anarchia (The Purge: Anarchy) 2014-ban, a Választási év (The Purge: Election Year) 2016-ban, A sziget (The First Purge) 2018-ban, a Megtisztulás éjjel - nappal (The Forever Purge) pedig 2021-ben jelent meg.

purge.jpg

A Megtisztulás-filmek középpontjában egy jövőben bevezetendő amerikai szokás áll: nevezetesen, hogy az év egy bizonyos napján (március 21-én) a hatóságok lehetővé teszik, hogy 12 órára (este 7-től reggel 7-ig) a lakosság bűnökben keressen "megtisztulást". Ez azt jelenti, hogy minden évben március 21-én este 7-től másnap reggel 7-ig szabadon lehet bűnöket, akár gyilkosságokat is elkövetni. Aki nem kíván ebben részt venni, az bezárkózik, a többiek viszont következmények nélkül "irthatnak". Ezáltal visszaesik a bűnözés az év többi napján és megtizedelődik a legszegényebb réteg, melyet így nem kell akkora számban segélyezni. 

A legelső rész még egy konkrét család sorsát mutatja be az irtás éjjelén (Lena Headey és Ethan Hawke főszereplésével), a második egy menekülő csoportot kísér végig Frank Grillo akciózásaival, a harmadik egy szenátor-asszony kimenekítésével foglalkozik (akit ugyancsak Frank Grillo ment meg), a negyedik a legelső Irtás történetét mutatja be, végül az ötödik a mexikói határvidéken állandósuló, majd országossá váló örökös Purge sztorijával ismertet meg (ebben játszik Ana de la Reguera és Josh Lucas). Az öt közül a 2. és a 3. rész a legpörgősebb és leginkább horror-szerű, az IMDb -n is ez a két fejezet kapta a legtöbb pontot. 

A Purge filmek disztópikus világa azért működik, mert legbelső félelmeinkre hat, arra az érzésre, amit otthonunk védelme, szeretteink megmentése ébreszt bennünk az ismeretlen gyilkolászó külvilággal szemben. Könnyű beleélni magunkat és felszabadító érzés "kirettegni" magunkból frusztrációinkat. 

csik.jpg

 Egyéb gyors-elemzéseink: The 355,  Kaptár (2021)Ad Astra, Cobra Kai sorozat, Csontok és skalpok, Hölgyem, Isten áldja (2004), Pókember - Nincs hazaút, Életrevalók, Tizedes meg a többiek, Dűne (2021), Az utolsó párbaj, 007 Nincs idő meghalni (2021), West Side Story (2021),

filmek1percben.blog.hu

indexes_films4.jpg

The 355 akcióthriller női James Bondokkal [15.]

Elemzés 1997 karakterben

A három sztár-színésznőt is felvonultató, Penélope Crúz, Jessica Chastain és Diane Kruger főszereplésével készült, Simon Kinberg rendezte 355 című thrillerben, női James Bondok akciózásait izgulhatjuk végig, látványos jelenetekkel, bunyókkal és egy szövevényes kémtörténettel fűszerezve.

355_akciofilm.jpg

forrás: link

Ami a moziba vonzhat bennünket ennél a filmnél, az természetesen a három említett színésznő, akik bár mind 44 és 47 közöttiek (legifjabb közülük Jessica Chastain [aki 44], legkorosabb Penélope Crúz [aki 47]) még mindig tökéletes formában vannak és gyönyörűek. Ráadásul valóban kitesznek magukért. Az alapsztori középpontjában egy különleges dekódoló szerkezet áll, amely bármelyik országot tönkreteheti, lévén hogy képes feltörni bármilyen rendszert a légi-irányítástól az energiaszolgáltatáson keresztül egészen a rendőrség és hadsereg rendszeréig. Ilyen módon globális káoszt sőt világméretű atomháborút is okozható vele, ha illetéktelen kezekbe kerül.

A három hölgy közül elsőként Mace (Jessica Chastain) áll az ügyre, aki maga mellé álltja az informatikai zseni Kadijah -t is (Lupita Nyiong'o), később pedig a német hírszerzésnek dolgozó Marie -t (Diane Kruger). A csapat Gracielával lesz teljes (Penélope Cruz), aki a kolumbiai biztonsági szolgálat pszichiátere. Legfőbb ellenfelük az alvilági Elijah Clarke (Jason Fleming) és a neki dolgozó, átállt ügynök, Nick (Sebastian Stan). (Utóbbit nemrégiben választották a világ 50 legvonzóbb férfija közé.)

Kapunk élvezetes bunyókat, autós és egyéb üldözéseket, fordulatokat és szexis 40-es világsztárokat. Az egyetlen aprócska probléma, hogy néha leül a sztori és unalmassá válik. A 124 perces játékidő indokolatlanul elnyújtott és simán beleférhetne 90-95 percbe is, egy sokkal pörgősebb scripttel. A hölgyek közül Jessica Chastain a legszebb (bár ez nyilván szubjektív), de a színészi teljesítményeket nézve Penélope Crúz nyújtja a legjobbat. Jók a helyszínek is: Párizs, Marokkó és Sanghaj is helyet ad az üldözéseknek. Értékelésem: közepesnél jobb 60-65%. 

csik.jpg

 Egyéb gyors-elemzéseink: Kaptár (2021)Ad Astra, Cobra Kai sorozat, Csontok és skalpok, Hölgyem, Isten áldja (2004), Pókember - Nincs hazaút, Életrevalók, Tizedes meg a többiek, Dűne (2021), Az utolsó párbaj, 007 Nincs idő meghalni (2021), West Side Story (2021),

filmek1percben.blog.hu

indexes_films4.jpg

 

süti beállítások módosítása