Filmek 1 percben

Cobra Kai - a népszerű Karate kölyök új generációja [12.]

2022. január 06. - Solo_

Elemzés 2054 karakterben

Hajdanán, 1984-ben hatalmas sikerrel járta be a világot a Karate kölyök című film Ralph Macchio, Pat Morita, Martin Kove és William Zabka főszereplésével. Az eredeti történetben a középiskolás Daniel (Ralph Macchio) az Okinawáról származó, idős Miyagi (Pat Morita) tanítványa lesz, aki átadja neki kifogyhatatlan karate-tudását. A fiú szokatlan "kiképzésen" megy keresztül Miyagi házában (és annak udvarán), melynek során a mester az egyes ütéseket, hárításokat és védéseket egyszerű tevékenységekkel, például kerítés-festés és autó-mosás mozdulataival tanítja meg.

cobra_kai.jpg

A kép forrása: link

A fiú jól halad, de közben összetűzésbe kerül olyan tanulókkal, akik a helyi Cobra Kai nevű karate-iskola tanoncai. Itt a szenszei (karate oktató) egészen más szemléletben tanítja a küzdelmet: a Vietnamot megjárt kegyetlen Kreese mester ugyanis (Martin Kove) inkább az agresszív támadás, mintsem a védekezés híve. A két oktatóhely tanítványai a völgy nagy karate-versenyén küzdenek meg egymással, ahol Daniel végül legyőzi Kreese tanítványát, a kötekedő Johnnyt (William Zabka).

A Netflix 2018-as sorozata a Cobra Kai, - mely idén decemberben új évaddal bővült - több, mint 34 évet ugrik az időben: Daniel már jóval több, mint 50 éves, miként nagy ellenfele, Johnny is. (Mindkét karaktert ugyanazok a színészek alakítják, csak épp 34 évvel idősebben.) Daniel sikeres autókereskedő, aki csinos kamasz-lányát, Samathát (Mary Mouser) tanítja a Miyagi karatéra, Johhny pedig bár némileg kisiklott az élete, most arra készül, hogy újraindítja a Cobra Kait. Ehhez megnyeri az ifjú Miguelt (Xolo Mariduena) segítőnek. Természetesen csak idő kérdése a két szenszei újbóli összetűzése, amit bonyolít, Johnny fiának, Robbynak a felbukkanása is (Taner Buchanan), aki Daniel dódzsójához csatlakozik.

Az új Cobra Kai méltó folytatása az 1984-es történetnek, hiszen szinte azonnal rabjává válhatunk. A 4 évad összesen 40 része mind fordulatokban gazdag, látványos és érdekes. A karakterek hitelesek, a szereplők kitesznek magukért és egy idő után úgy érezzük családtagjainkká válnak. Értékelésem: 90%.

csik.jpg

 Egyéb gyors-elemzéseink: Csontok és skalpok, Hölgyem, Isten áldja (2004), Pókember - Nincs hazaút, Életrevalók, Tizedes meg a többiek, Dűne (2021), Az utolsó párbaj, 007 Nincs idő meghalni (2021), West Side Story (2021),

filmek1percben.blog.hu

indexes_films4.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://filmek1percben.blog.hu/api/trackback/id/tr8816805910

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása