Filmek 1 percben

A megtisztulás filmek (The Purge) [16.]

2022. január 17. - Solo_

Elemzés 2008 karakterben

Az olasz származású, 52 éves James DeMonaco 2013-ban egy azóta 5 részesre bővült és sikeressé vált horrorfim-franchise alapjait rakta le, mely a The Purge (Megtisztulás) címet kapta. A bűn éjszakája (The Purge) 2013-ban, A megtisztulás éjszakája: Anarchia (The Purge: Anarchy) 2014-ban, a Választási év (The Purge: Election Year) 2016-ban, A sziget (The First Purge) 2018-ban, a Megtisztulás éjjel - nappal (The Forever Purge) pedig 2021-ben jelent meg.

purge.jpg

A Megtisztulás-filmek középpontjában egy jövőben bevezetendő amerikai szokás áll: nevezetesen, hogy az év egy bizonyos napján (március 21-én) a hatóságok lehetővé teszik, hogy 12 órára (este 7-től reggel 7-ig) a lakosság bűnökben keressen "megtisztulást". Ez azt jelenti, hogy minden évben március 21-én este 7-től másnap reggel 7-ig szabadon lehet bűnöket, akár gyilkosságokat is elkövetni. Aki nem kíván ebben részt venni, az bezárkózik, a többiek viszont következmények nélkül "irthatnak". Ezáltal visszaesik a bűnözés az év többi napján és megtizedelődik a legszegényebb réteg, melyet így nem kell akkora számban segélyezni. 

A legelső rész még egy konkrét család sorsát mutatja be az irtás éjjelén (Lena Headey és Ethan Hawke főszereplésével), a második egy menekülő csoportot kísér végig Frank Grillo akciózásaival, a harmadik egy szenátor-asszony kimenekítésével foglalkozik (akit ugyancsak Frank Grillo ment meg), a negyedik a legelső Irtás történetét mutatja be, végül az ötödik a mexikói határvidéken állandósuló, majd országossá váló örökös Purge sztorijával ismertet meg (ebben játszik Ana de la Reguera és Josh Lucas). Az öt közül a 2. és a 3. rész a legpörgősebb és leginkább horror-szerű, az IMDb -n is ez a két fejezet kapta a legtöbb pontot. 

A Purge filmek disztópikus világa azért működik, mert legbelső félelmeinkre hat, arra az érzésre, amit otthonunk védelme, szeretteink megmentése ébreszt bennünk az ismeretlen gyilkolászó külvilággal szemben. Könnyű beleélni magunkat és felszabadító érzés "kirettegni" magunkból frusztrációinkat. 

csik.jpg

 Egyéb gyors-elemzéseink: The 355,  Kaptár (2021)Ad Astra, Cobra Kai sorozat, Csontok és skalpok, Hölgyem, Isten áldja (2004), Pókember - Nincs hazaút, Életrevalók, Tizedes meg a többiek, Dűne (2021), Az utolsó párbaj, 007 Nincs idő meghalni (2021), West Side Story (2021),

filmek1percben.blog.hu

indexes_films4.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://filmek1percben.blog.hu/api/trackback/id/tr2616816758

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása