Filmek 1 percben

Csontok és skalpok - horrorfilm és western egyszerre [11.]

2022. január 03. - Solo_

Elemzés 1976 karakterben.

Négy sztár felbukkanása egy horrorfilmben még akkor is egyedi, ha ez a sajátos műfaj nem keveredik western jelleggel és nem teremt egy különleges hibrid-filmet, (furcsa élményt adva a nézőnek). Pedig a Craig Zahler rendezte Csontok és skalpokkal (Bone Tomahawk) pont ez a helyzet: egyszerre véres horror és ütős western. A négy sztár: a kisvárosban élő vadnyugati seriff szerepében Kurt Russell, sunyi banditaként David Arquett, a kőkemény indián-irtó karakterében Matthew Fox, végül a felesége elrablását elszenvedő "hasznos polgárt" alakítva Patrick Wilson.

csontokes_skalpok.jpg

forrás: link

Az alapsztori lényege: egy jelentéktelen vadnyugati kisvárosban különös dolgok történnek: néhány városlakó lenyilazott, kibelezett, és megskalpolt hullaként kerül elő, egy arra járó bandita, Purvis (David Arquett) lemészárolt áldozatok holmijaival érkezik és végül: ismeretlenek elrabolják az egyik lakos, Arthur (Patrick Wilson) gyönyörű, fiatal feleségét (Lilli Simmons). A rejtélyes ügyek mögött (egy helyi indián szerint) trogloditák, azaz barlanglakó vademberek állnak. Mentőcsapat szerveződik tehát Arthur feleségének kiszabadítására, az 5 napnyi távolságban lévő barlangokhoz.

A film innentől válik igazi horrorrá: a 4 fős csapat - seriff, a seriff-helyettes (Richard Jenkins), a sérült lábbal bicegő férj és a korábbi életében 116 indiánt megölt (mégis kifinomult stílusú) John Brooder (Matthew Fox) hosszú és fárasztó lovaglás majd gyaloglás után jut el a barlangokhoz. Itt véresen küzdenek meg az indiánoknak tűnő vademberekkel, akik egy időre foglyul is ejtik őket.

A csontok és skalpok elnyújtott, 133 perces film, mely bár több helyen nagyon unalmas, mégis rengeteg izgalmat tartogat és többször is nagyon véres jelenetekkel szolgál. A barlangban fogságba kerülő fehéreket módszeresen kínozzák és végzik ki az indiánok: ezen kivégzések pedig a film legvéresebb jelenetei. A színészi teljesítmények közül: Kurt Russel és Patrick Wilson emelkedik ki. Izgalmas horror a műfaj kedvelőinek. Értékelésem: 70%.

csik.jpg

 Egyéb gyors-elemzések nálunk: Hölgyem, Isten áldja (2004), Pókember - Nincs hazaút, Életrevalók, Tizedes meg a többiek, Dűne (2021), Az utolsó párbaj, 007 Nincs idő meghalni (2021), West Side Story (2021),

filmek1percben.blog.hu

indexes_films4.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://filmek1percben.blog.hu/api/trackback/id/tr2516802404

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Argus_ 2022.01.05. 00:22:01

Van egy jelenet a filmben, amikor szabályosan kettévágnak egy pasas, a bokáinál felemelve, középen. Na az azért elég durva.

Solo_ 2022.01.05. 00:24:26

@Argus_: Igen, ezek a véres "horror részek" a filmben. A trogloditák kegyetlenkedései.

AlexAston 2022.01.07. 13:14:04

Jók a párbeszédek is útközben. Szerintem akkor sem unalmas.
süti beállítások módosítása