Filmek 1 percben

Hölgyem, Isten áldja! (2004) [9.]

2022. január 01. - Solo_

Film-ismertető 2088 karakterben

Nem csak mert a "Hölgyem, Isten áldja" című film ikonikus főcím-mondata tökéletesen klappol jelenlegi helyzetemhez (goodbye my wife, do whatever you want, - I don't care), de azért is jó ajánlás ez a vígjáték mindenkinek, mert passzol az újévet követő napok hangulatához. A központi téma ugyanis már eleve humoros: adott egy lányát egyedül nevelő nő, Paula (Patricia Heaton), akit egy szép napon elhagy aktuális párja (aki nem a férje és nem is leányának apja, de azért fájó esemény a számára, hogy elhagyja; mégis ez a fejlemény később komikus helyzetekbe sodorja). A férfi ugyanis kiadja/átadja albérletüket egy idegennek (így jutva egy kis extra pénzhez).

holgyem_isten_aldja.jpg

port.hu

Paula semmit sem tud erről a disznóságról egészen addig, amíg egy esős éjszakán be nem állít hozzájuk egy férfi, bizonyos Elliot Garfield (Jeff Daniels). A pasasnak nagyon kell a szállás, hogy színész-pályafutását a városban letelepedve folytathassa és úgy tudja, törvényesen be is költözhet új albérletébe. A lakásba költözésének jogát hivatalosan szerezte meg Paula volt párjától. Ám a nő nem hajlandó kiköltözni, így patt-helyzet alakul ki. Végül megegyeznek abban, hogy megosztják az albérletet: egy szoba a férfié, a többi szoba a nőé és lányáé, Lucyé, a fürdő illetve konyha pedig közös.

A kényszer szülte közös élet azonban bajosan indul: Elliot gyakran meztelenül gitározik szobájában, kora reggel pedig füstölőket égetve hangosan meditál (hümmögve, zümmögve). Paula azonban meg van szorulva, el kell tűrnie a pasas különcségeit. Idővel azonban megismerik sőt, megkedvelik egymást. A sztori 1977-ben került először megfilmesítésre, Marsha Mason és Richard Dreyfuss főszereplésével. Sokan ezt az első feldolgozást szeretik méltatni, ám én kivétel vagyok: nekem, a 2004-es változat tetszik jobban.

Nagyon szórakoztatóak a párbeszédek, Jeff Daniels egyszerűen szenzációs alakítást nyújt. Akit ez a film nem derít jókedvre, azt már semmi. Richard Benjamin - a Marslakó a mostohám, a Dugipénz és a Made in Amerika rendezője - egy kacagtató vígjátékot készített 2004-ben, mely jókedvű indítást ad nekünk január elején az évhez.

csik.jpg

 Egyéb gyors-elemzések nálunk: Pókember - Nincs hazaút, Életrevalók, Tizedes meg a többiek, Dűne (2021), Az utolsó párbaj, 007 Nincs idő meghalni (2021), West Side Story (2021),

filmek1percben.blog.hu

indexes_films4.jpg

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://filmek1percben.blog.hu/api/trackback/id/tr3516801088

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása