Filmek 1 percben

Az utolsó párbaj - Ridley Scott történelmi drámája [4.]

2021. december 21. - Solo_

Elemzés 2063 karakterben

A szakmai által kedvezően a nagyközönség részéről azonban csak mérsékelten fogadott "The Last Duel" (Az utolsó párbaj) - mely idén októberben került a hazai mozikba - megtörtént eseménysort dolgoz fel, mégpedig a középkori (XIV. századi) Franciaországba kalauzolva a nézőt. Annak a bizonyos különleges párbajnak az előzményeit mutatja be, melyre 1386 december 29-én került sor Párizsban, VI. Károly és a párizsi nép előtt, két francia lovag: Jean de Carrouges (Zsán Káruzs) és Jacques Le Gris (Zsák Lögrí) között.

az_utolso_parbaj.jpg

fictionhorizon.com

Az esemény azon utolsó "istenítéletek" egyik volt, melyekben a peres vitákat még párbajjal döntöttek el, mondván: Isten igazságos és úgyis a bűnöst "veszejti el" a harcban. Így a párbaj győztese egyben a per győztese is lehetett. Így történt ez a már említett két lovag vitája esetében is, ám az ok valóban egyedinek volt mondható: Carrouges ugyanis azzal vádolta Le Grist, hogy a férfi 11 hónappal korábban (1386 január 18-án) megerőszakolta feleségét saját várában. Mivel Le Gris végig tagadott, királyi bíróság elé került az ügy, mely párbaj mellett döntött.

A régi, középkori történetet idén nyáron a Ben Affleck - Matt Damon páros "vette elő", hogy az öreg Ridley Scott rendezői székbe ültetésével (és egy saját forgatókönyv megírásával) együttesen egy izgalmas történelmi filmet készítsenek. Nos, sikerült is nekik, amit vállaltak. Scott mindenkit meglepő módon ebben a számára új műfajban is remekelni tudott: a Last Duel lenyűgöző képekkel, a középkori lovagvilág megidézésével egy izgalmas történelmi dráma lett. Carougest Matt Damon, Le Grist Adam Driver, a két lovag felett álló grófot pedig Ben Affleck alakítja. Különleges, hogy a karakterek árnyaltak: Le Gris ugyan bűnt követ el, de művelt és igazságos bajtárs, Carrouges pedig bár áldozat, valójában egy önző tuskó. A megbecstelenített feleség szerepében nagyot alakít a gyönyörű Jodie Comer is. A film kiválóan érzékelteti a franciák és angolok közt akkoriban zajló 100 éves háború világát, melyben a nők kiszolgáltatottsága és az arisztokrácia uralmas teljes volt. Értékelésem: 85%

csik.jpg

Egyéb gyors-elemzések nálunk:  007 Nincs idő meghalni (2021), West Side Story (2021),

filmek1percben.blog.hu

indexes_films4.jpg

 

A bejegyzés trackback címe:

https://filmek1percben.blog.hu/api/trackback/id/tr2616789128

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

STIRLITZ 2021.12.23. 11:32:25

Nekem nagyon tetszett, nem csak a szereplők játéka miatt, hanem a korhű hátterek, ruhák, fegyverek miatt is és mert a legvégén egy nagyon ütős párviadalt is láthatunk. Jó film, többször nézős.
süti beállítások módosítása