Filmek 1 percben

Ray Liotta emlékére: Menekülés Absolomból (1994)

2022. május 27. - Solo_

Elemzés 2077 karakterben

Elhunyt egy újabb amerikai sztár, Ray Liotta, akinek nevét sokan az 1990-es Scorsese film, a Nagymenők miatt ismerik. Latinos hangzású (spanyol vagy olasz csengésű) nevét örökbefogadó szüleitől kapta, valójában skót felmenőkkel rendelkezik. Alig 67 évet élt (álmában érte a halál), de termékeny és sok filmet felmutatni tudó életpálya állt mögötte. Ami miatt számomra Ray Liotta mindig is érdekes egyéniség volt, az az 1994-es Menekülés Absolomból. Jelen poszt is ezt a filmjét mutatja be.

ray_liotta_2absolom.jpg

A kép forrása: imdb.com

A jövőben játszódó sztorit az a Martin Cambell rendezte, akinek két remek James Bond filmet is köszönhetünk: az 1995-ös Aranyszemet és a 2006-os Casino Royale -t (mindkettő nagy kedvencem). Az Absolom egy futurisztikus történet, mely egy elképzelt diktatúrát tár elénk, ahol a bűnözőket modern és kegyetlen börtönökben tartják fogva, gyakran megkínozva a rabokat. Egy ilyen helyre kerül J.T.Robbins (Ray Liotta) korábbi katona is, aki gyorsan megtapasztalja a börtönigazgató szadista hajlamait. Ugyanakkor az igazgató is kap ízelítőt Robbins keménységéből, így azt teszi, amit minden kezelhetetlen rabbal: elviteti Absolom szigetére. 

Absolomban középkori állapotok uralkodnak: a sziget nagy részét Marek (Stuart Wilson) uralja a Mad Max filmekre hajazó bandájával, míg egy elkülönülő, cölöp kerítésekkel határolt belső erődben egy másik, humánusabb világ is kialakul az Atya (Lance Henriksen) vezetésével. Robbins megküzd Marek egyik emberével, majd elszökik a bandavezér táborából és végül az erődben köt ki. Itt átél több ostromot is, amikor Marek emberei megtámadják az Atya bázisát. Láthatunk remek harci jeleneteket, átélhetünk izgalmakat és még némi humort illetve mondanivalót is kapunk, ha végignézzük a pörgős 118 perces játékidőt. A főhős végül szökéssel próbálkozik, mely ugyanolyan látványos, mint az egész film, melyre alsó hangon 85%-ot adok.

ray_liotta_3absolom.jpg

A forgatás idején épp 40 éves Rya Liotta élete legjobb formájában (és kondijában) látható az Absolomban, több arcát is megmutatva. Halálával egy nagyszerű színészt vesztett a filmvilág. Nyugodjon békében! Rest in Peace (R.I.P.) 

csik.jpg

 Egyéb gyors-elemzéseink: Az elveszett városLegendás állatok 3., Katonadolog, Uncharted, München, Mindannyian halottak vagyunk, Egy igazán dühös ember, Veszélyes, Megtisztulás filmek, The 355,  Kaptár (2021), Cobra Kai sorozat, Csontok és skalpok, Pókember - Nincs hazaút, Életrevalók, Tizedes meg a többiek, Dűne (2021), Az utolsó párbaj, 007 Nincs idő meghalni (2021), West Side Story (2021),

filmek1percben.blog.hu

indexes_films4.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://filmek1percben.blog.hu/api/trackback/id/tr1617841589

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása