Filmek 1 percben

Ad Astra, út a csillagokba - Brad Pitt az űrben [13.]

2022. január 09. - Solo_

Elemzés: 2095 karakterben

James Gray 124 perces űr-drámája, az Ad Astra 2019-ben főleg azért kapott jelentős média-figyelmet világszerte, mert főszerepét az a  Brad Pitt játszotta, akinek nevét mindenki ismeri és aki 56 éves korára is megőrizte kiváló formáját és sármját. Sokan pörgős sci-fire vagy látványos űr-jelenetekre számítottak, mások - akik jobban odafigyeltek a promóciós kisfilmekre és előzetesekre - lelkizős drámát. Nos, az utóbbiak várakozása jött be, mert az Ad Astra a legkevésbé sem látványos vagy pörgős mozi. 

ad_astra.jpg

https://www.slashfilm.com/569114/ad-astra-review/

Az alaptörténet egyszerű: adott egy középkorú űrhajós-tiszt, Roy McBride őrnagy (Brad Pitt), akit felkér a legnagyobb űrkutatással foglalkozó amerikai szervezet arra, hogy utazzon a Marson lévő űrbázisra és küldjön onnan személyes hangvételű üzenetet, a 29 éve eltűnt, szintén űrhajós édesapjának (Tommy Lee Jones), akiről azt feltételezik, hogy még mindig él (a messzeségben). Az üzenet-küldésre azért van szükség, mert a Neptunusztól a Földre veszélyes antianyag "lökések" érkeznek és feltételezik, hogy ezeket valami módon Clifford McBride okozza űrhajójával (mely szintén antianyag meghajtású). Roy elvállalja a küldetést és elutazik előbb a Holdra, majd onnan 19 nap alatt a Marsra. Utazásából kiderül, hogy a sztori a jövőben játszódik, hiszen a Holdon komplett város található, ahová kereskedelmi járatok indulnak, a Marsra pedig 19 nap alatt el lehet jutni és ott is ezer fős bázis üzemel.

Roy eljut apjához is, akiről kiderül: beleőrült a földönkívüliek keresésébe és valóban veszélyt jelent űrhajójával az emberiségre. Az Ad Astra lehetett volna jó film, például egy kis fantáziával, ha mondjuk valódi rejtélyeket is kapnánk. De sajnos a script ehhez túl egyszerű: nincsenek földönkívüliek és valódi fordulatok sem, nem beszélve arról a logikai bukfencről, hogy a 29 évig utazó Cliffordot 70 nap alatt utoléri a fia (nem feltéve a kérdés, hogy akkor mi a fenét csinált az apa 29 évig az űrben)?

A film egyetlen értéke e jövőbeni Hold és Mars bázisok képe és annak vizionálása, hogy milyen lesz majd, ha egyszer tényleg megtelepedik az emberiség ezeken az égitesteken. Értékelés: 50%

csik.jpg

 Egyéb gyors-elemzéseink: Csontok és skalpok, Hölgyem, Isten áldja (2004), Pókember - Nincs hazaút, Életrevalók, Tizedes meg a többiek, Dűne (2021), Az utolsó párbaj, 007 Nincs idő meghalni (2021), West Side Story (2021),

filmek1percben.blog.hu

indexes_films4.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://filmek1percben.blog.hu/api/trackback/id/tr5716807894

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása