Filmek 1 percben

Dűne, egy látványos sci-fi dráma [5.]

2021. december 22. - Solo_

Elemzés 2093 karakterben

Óriási várakozással néztem meg Frank Herbert 1965-ös fantasy regényének legújabb megfilmesítését, a Dűnét, mivel többször láttam David Lynch 1984-es rendezését és a téma is nagyon érdekelt. A Star Warsnál is régebbi Dűne-világ ugyanis szerintem nagyon különleges. Elmerülhet benne az ember, mint egy forró jakuzziban, átadva magát ennek a sajátos képzeletvilágnak. Amikor a film megtekintése előtt megtudtam, hogy Denis Villeneuve a rendező, kicsit azért elgondolkodtam: Villeneuve a lassú tempójú, fokozatosan építkező filmek mestere (mint a Fogságban, a Sicario és az Érkezés), így kérdéses mit kezdene egy mozgalmasabb témával. Nos, a kétely némileg beigazolódott: Villeneuve egy maratoni, 155 perces, nagyon lassú tempójú filmet készített.

dune.jpg

Ugyanakkor a 2021-es Dűne képi világa lenyűgöző: a titokzatos fremen nép lakhelyéül szolgáló Arrakis bolygó sivatagos felszíne, hatalmas földalatti szörnyei (gigantikus méretű féreg-lényei), az Atreides-ház felvonuló hadseregei, űrhajói, bázisai és a rivális Harkonnen-klánnal kibontakozó harc hátterei székhez szegezik az embert.

Maga a történet lassan bontakozik ki, de lényege gyorsan megérthető: az uralkodó-császár a két, egymással vetélkedő dinasztia, az Atreides-ház és Harkonnen-klán család közül titokban az utóbbi támogatása mellett dönt és az értékes "fűszer" nevű por bányáinak megszerzése érdekében támadásra ösztönzi őket az Arrakis meghódításáért (igazából visszaszerzéséért). A támadást Harkonnen bárót (Stellan Sklarsgard) szolgáló Rabban (Dave Bautista) vezeti, akinek seregeit Leto Atreides (Oscar Isaac) és fia Paul (Timothée Chalamet) próbálja megállítani, olyan kiváló harcosokkal, mint Duncan Idaho (Jason Momoa) és az ifjú Pault védelmező testőr, Gurney Halleck (Josh Brolin).

Kapunk párharcokat, monumentális sereg-felvonulásokat, drámát, sőt felbukkan egy titokzatos rend is (Bene Gesserit), melynek Paul anyja, Jessica (Rebecca Ferguson) is tagja, így misztikum is jut bőven a történetbe. Bár a karakterek kevéssé kidolgozottak és a film tempója is lassú, a látvány és a sztori magába szippant bennünket. Értékelésem: 80%

csik.jpg

Egyéb gyors-elemzések nálunk: Az utolsó párbaj, 007 Nincs idő meghalni (2021), West Side Story (2021),

filmek1percben.blog.hu

indexes_films4.jpg

 

A bejegyzés trackback címe:

https://filmek1percben.blog.hu/api/trackback/id/tr9116790520

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Történelemtanár_ 2021.12.22. 19:04:28

Jók a látvány-elemek és szereplők. Kár, hogy az eredeti történetnek csak nagyon kis részéről szól a film.

STIRLITZ 2021.12.23. 11:30:23

Látványos, de lassú, kicsit unalmas és nagyon leegyszerűsített az egész. De mégis leköti az embert, mert valóban különleges.

weirdo 2021.12.25. 15:03:08

Furcsa, amikor úgy írnak egy filmről, hogy legalább gyorsan át lehetne olvasni könyvben, de azért sem!

tükörfúró 2021.12.27. 10:00:26

A fél film, ami a történet negyedéből, maradt egynyolcad sem.
Merthogy még az első roppant vékony, gyakorlatilag az érdemi második kötetet bevezető egyfajta "előzmény", azt sem dolgozták fel minden elemében.
Egy olyan valamiben, aminek a 98%-a CGI.
Ez önmagában nem baj, mert mostanra tart ott a technológia ,hogy általában nagyjából hihető legyen a környezet, de a szereplők valahogy elvesznek a monumentális vagy teljesen idegen terekben, így szinte egy gyenge színdarabnak érezzük, ahol az egyébként gigászi méretű diszlet csak valami vetített háttér, pár az előtérbe leszórt kellékkel, pálmafa, asztal, két vödör homok, stb.
Aki pedig ismeri és szereti a könyvet, nem csak egyszer rég olvasta, és elkönyvelte egy "n+1 fura scifi"-nek (tehát mondhatjuk hogy "dune rajongó") annak halál unalmas, hiszem mindent nagyjából tud, és a jelenetek megoldásai kezdetlegesek, a párbeszédek kiheréltek, a szinészi játék a figurákat ugyan hozza, de a szituációból alig valamit.
Van paul, leto, jessica, gurney, nagyjából okés karakterekkel.
De, hogy most ők épp jókedvűek, félnek, mérgesek, szomorúak, stb az már nem tud megjelenni, egyszerűen nincs tér, nincs játékidő, nincs mélysége a történet megfilmesítésének, és így szereplőknek sem ehhez.
süti beállítások módosítása