Filmek 1 percben

München - Hitler konferenciájának drámája

2022. február 05. - Solo_

Elemzés 2063 karakterben

A 2021-es München (Munich: The Edge of War) egy érdekes és izgalmas történelmi dráma az 1938-as Müncheni konferenciáról, melyben (1 évvel a II.világháború kirobbanása előtt) Hitler elérte Csehszlovákia bekebelezését, mégpedig az ott élő németség védelme ürügyén.

munich.jpg

forrás: dailymail.co.uk

A valódi ok azonban Hitler telhetetlen terjeszkedési vágya volt és Anglia illetve Franciaország megfenyegetése egy világméretű háborúval (ha nem járulnának hozzá Csehszlovákia feldarabolásához). Christian Schwochow feszült tempójú történelmi drámája egészen új szemszögből láttatja az eseményeket, abból kiindulva, hogy két fiatal diplomata, Hugh Legat (George MacKay) és Paul von Hartmann (Jannis Niewöhner) előre látták Adolf Hitler valódi szándékait (hogy Csehszlovákia bekebelezését Európa meghódítása követi majd) és tenni próbáltak valamit a konferencián hozott megegyezés aláírása ellen.

A karakterek bemutatására nem lehet panaszunk, a script ebből a szempontból nagyon jól építkezik, a kulcs-szereplőket hamar megismerjük. Kiderül, hogy a Führer mesterkedéseit lebuktatni akaró fiatalok korábban barátok voltak, ám később egyikük a német diplomácia tagja lett, másikuk pedig a brit miniszterelnök, Neville Chamberlain (Jeremy Irons) titkárává vált. Most összefognak és előbb odahaza, majd a konferencia helyszínén is bizonyítékok gyűjtésével akarják jobb belátásra bírni Chamberlaint. Ám az angol prime miniszter megalkuvó és naiv típus, azt hiszi, ha behódol Hitlernek, azzal megakadályozza a világháborút.

Hitler árnyaltan kerül bemutatásra: a filmben szuggesztív figura, szinte megbabonázza Pault, aki így képtelen lelőni őt. Ulrich Matthes (a Bukásban Göbbels megformálója) zseniálisan alakítja a Führert (bár hasonlítani nem nagyon hasonlít rá). Chamberlain alakja is összetett, ezúttal nem egyszerű opportunistaként ábrázolják, hanem jót akaró, idealistaként. Jeremy Irons ideális a szerepre és ő tényleg hasonlít a valódi miniszterelnökre.

A München nem akciófilm, kevéssé látványos, viszont izgalmas és érdekes történelmi élményt nyújt a háború előtti eseményekről. Értékelésem: 65%. 

csik.jpg

 Egyéb gyors-elemzéseink: Mindannyian halottak vagyunk, Egy igazán dühös ember, Veszélyes, Megtisztulás filmek, The 355,  Kaptár (2021), Cobra Kai sorozat, Csontok és skalpok, Pókember - Nincs hazaút, Életrevalók, Tizedes meg a többiek, Dűne (2021), Az utolsó párbaj, 007 Nincs idő meghalni (2021), West Side Story (2021),

filmek1percben.blog.hu

indexes_films4.jpg

 

A bejegyzés trackback címe:

https://filmek1percben.blog.hu/api/trackback/id/tr6217196358

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása