Filmek 1 percben

Kedvenc filmek karácsonykor - Életrevalók [7.]

2021. december 25. - Solo_

Elemzés 2050 karakterben

A francia filmek világában mindig is rengeteg kiváló alkotást találhattunk, ám ezek sorába 2011-ben egy új gyöngyszem került, a valós történetet feldolgozó Életrevalók (Intouchables) című vígjáték. Az Olivier Nakache, Eric Toledano rendezte különleges történet egyszerre nyújt vicces, megható és elgondolkodtató film-élményt az egész család számára, kiváló karácsonyi szórakozást kínálva mindenkinek.

eletrevalok.jpg

mindigtv.hu

Az alaptörténet szerint a nagyon gazdag, ám sajnos nyaktól lefelé teljesen lebénult és tolókocsiba kényszerült Philippe (Francois Cluzet) életkedvét elveszítve tengődik párizsi otthonában (kastélyában inkább) népes személyzettel körülvéve, ám szakképzett ápoló nélkül. Az állás-felhívásra, mely a férfi mellé keres megfelelő segítőt sokan jelentkeznek, ám csak egyikük annyira pofátlan, hogy nem törődik Philippe lebénultságával: ő Driss (Omar Sy). A külvárosban nyomorgó, termetes fekete férfi csupán a segély-megítélés miatt (egy aláírás kedvéért) jelentkezik a munkára, ám meglepetésére neki ítélik a lehetőséget. Kedvező fizetésért, koszt-szállás biztosításáért ő gondozhatja Philipet. Kettejük közt idővel különleges kapcsolat alakul ki, mert Driss teljesen eltér a korábbi ápolóktól: nem tekinti rokkantnak Philipet. Ezzel a tolókocsis férfi újra embernek érezheti magát, sőt visszatér életkedve is.

A közös kalandok: sport-autóval száguldozás a párizsi az utcákon, közös füvezés, fül-masszőrhöz látogatás, ejtőernyőzés, tolókocsis ralizás, hódobálás ... stb, illetve Driss szókimondó szabadszájúsága, feloldják Philippe gátlásait. Kölcsönösen hatnak egymásra, így idővel mindkettejük élete megváltozik. Driss végre kikupálódik, rendeződik viszonya családjával, Philippe pedig újra talál célokat az életéhez. A furcsa kapcsolatból barátság lesz, aminek keretében Driss még élettárshoz is segíti a mozgássérült férfit.

Az Életrevalók egy gyönyörű történet, rengeteg vicces jelenettel, melyekhez fontos mondanivalót is kapunk: barátságról, bizalomról és életszeretetről. Az Életrevalók megkapó film-élmény több generáció számára is karácsonykor. 

karacsony_filmek.jpg

csik.jpg

 Egyéb gyors-elemzések nálunk: Tizedes meg a többiek, Dűne (2021), Az utolsó párbaj, 007 Nincs idő meghalni (2021), West Side Story (2021),

filmek1percben.blog.hu

indexes_films4.jpg

 

A bejegyzés trackback címe:

https://filmek1percben.blog.hu/api/trackback/id/tr6316792756

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása