Filmek 1 percben

West Side Story Spielbergtől a mozikban [3.]

2021. december 19. - Solo_

Elemzés 1992 karakterben

A West Side Story alaptörténetét Arthur Laurents, amerikai drámaíró (1917-2011) vetette először papírra 1957-ben (a Rómeó és Júlia alapján), amihez aztán világhírű zeneszerző, Leonard Bernstein írt csodálatos zeneszámokat. A Brodwayen is játszható musical akkor vált belőle, amikor Stephen Sondheim is betársult a munkába, remek dalszövegeket írva. A West Side Story így 1957-ben és azt azt követő években hatalmas siker lett a világ különböző színházaiban. Nálunk legelőször 1965-ben a szegedi szabadtéri játékokon játszották. Filmet 1961-ben készítettek belőle Robert Wise és Jerome Robbins rendezésében. Olyan világsztárok játszottak ebben az első filmes adaptációban, mint a gyönyörű Natalie Wood és a karizmatikus Richard Beymer. A film 10 Oscart nyert 1962-ben a 34. Oscar gálán.

westsidestory.jpg

A kép forrása: film-book.com

Az egymással szemben álló New Yorki bandák - a fehér-amerikai kamaszok és a bevándorló Puerto Ricói fiatalok - harca mindenkit megfogott, ahogyan az ellentétes táborokból kikerülő fiatalok tragikusan végződő szerelme is.

Steven Spielberg és Tony Kushner nagy fába vágták tehát a fejszéjüket, amikor idén az 1961-es világsikert újradolgozták. Ezúttal egy valóban Puerto Ricói -nak kinéző színésznő kapta Mária szerepét, bár igazából Rachel Zegler kolumbiai (az is csak anyai ágon, apai vonalon lengyel). A férfi főszereplő a 191 centis Ansel Elgort, aki korábban olyan filmekben szerepelt, mint A beavatott vagy a "Nyomd, Bébi. nyomd".

Ami a film értékelését illeti: a helyszínek, hátterek, New Yorki utcaképek fantasztikusak, a zenék élvezetesek, ám az egyes szereplők játéka, a rendezés és a tempó nem közelíti meg az 1961-es világsikert. Indokolatlanul elnyújtott a 156 perces játékidő, a sok unalmasan elhúzott jelenet miatt. Ansel Elgort kicsit álmos játékot mutat, hiányzik belőle a szenvedély, a temperamentum és az "élet". A női főszereplő, Rachel Zegler valamivel jobb teljesítményt nyújt, de alkatilag nem tökéletes választás a karakterhez.

Értékelés: 65-70%, a közepesnél jobb, de sajnos nem kiemelkedő. 

filmek1percben.blog.hu

indexes_films4.jpg

 

A bejegyzés trackback címe:

https://filmek1percben.blog.hu/api/trackback/id/tr4816787770

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Control_ 2021.12.21. 08:47:22

Látványvilágában jobb az eredeti verziónál, bár kicsit túl sok a romos épület. Olyan, mintha 1957-ben fél New York egy romhalmaz lett volna, ami messze nem igaz. A főszereplők kicsit tényleg gyengébbek, főleg a férfi főszereplő. Valóban túl hosszú. Egyszer nézős film.
süti beállítások módosítása