Filmek 1 percben

Kedvenc filmek karácsonykor - Tizedes meg a többiek [6.]

2021. december 24. - Solo_

Elemzés 2083 karakterben

Az 1965-ben bemutatott, Keleti Márton rendezte, fekete-fehér "Tizedes meg a többiek" a mai napig a legismertebb és legközkedveltebb magyar vígjátékok egyike. A II. világháború idején játszódó történetet mindenki ismeri és szereti, mint ahogyan a főszereplőket: Sinkovits Imrét, Darvas Ivánt, Major Tamást, Márkus Lászlót, Szabó Gyulát és Ungváry Lászlót is a magyar színjátszás legnagyobbjai között szokás emlegetni.

tizedes_meg_a_tobbiek.jpg

Pedig a történet egyszerű: középpontjában egy bizonyos Molnár Ferenc tizedes áll (Sinkovits Imre), aki egy szép napon meglép egységétől a zsolddal, egy oldalkocsis motorral és némi ellátmánnyal (szalámi, kenyér, bor, miegymás). Terve hogy a háborús utolsó hónapjait a harcoktól távol, biztonságban húzza ki valahol. Egy vidéki kastélyban köt ki, ahol más katona-szökevények csapódnak hozzá - így Gálffy Eduárd zászlós (Darvas Iván), Gáspár Imre és Fekete György közkatonák (Kozák László, Szabó Gyula) illetve később a kommunista Szijjártó István (Pálos György). Utolsóként keveredik közéjük Grisa (Cs. Németh Lajos) egy szovjet katona, akit egy tanyán rejtegetnek. Ebben a jelenetben hangzik el a film leghíresebb mondata: "az oroszok már a spájzban vannak".

A kis csoport átvészeli SS katonák "látogatását" - akiket egy ínyenc ételeket kedvelő SS tiszt vezet (Márkus László) - és megússza Suhajda Pál őrmester (Bánhidi László) felbukkanását is (aki átadja nekik a kommunista munkaszolgálatos Szijjártó Istvánt). Bujkálásukban segíti őket a kastély alkalmazottja, egy Albert nevű lakáj (Major Tamás), aki kezdetben arisztokratikus gőggel, majd sztoikus nyugalommal veszi tudomásul, hogy a tizedes rejtekhelyül használja urának kastélyát.

A bujkálás majdnem katasztrófával zárul, amikor megjelenik a kastélyban egy nyilas különítmény, Barokányi főhadnagy vezetésével (Unngváry László), ám kivégzésüket is megússzák amikor a tizedes nyakában viselt kézigránátokban rejtegetett zsold-pénz előadásakor egy éles gránát landol a nyilasok előtt.

A Tizedes meg a többiek ideális karácsonyi film az egész család számára, mert minden korosztály megtalálja benne a szórakozást.

karacsony_filmek.jpg

csik.jpg

 Egyéb gyors-elemzések nálunk: Dűne (2021), Az utolsó párbaj, 007 Nincs idő meghalni (2021), West Side Story (2021),

filmek1percben.blog.hu

indexes_films4.jpg

 

A bejegyzés trackback címe:

https://filmek1percben.blog.hu/api/trackback/id/tr816792208

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Argus_ 2021.12.25. 15:02:58

Vagy százszor láttam és mindig végignevettem ezt a filmet. Sinkovits szenzációs benne. Tetszenek ikonikus mondatai is, mint:
"mindig zabálunk. Magyar átok"
"az oroszok már a spájzban vannak"
"Kisapám! Ha én mindig azt csináltam volna, amit mondanak, már rég nem lennék itt!"
"Grísa! Azt a jó moszkvai nénikédet!"
"Ez Magyarország! Átöltözünk, mindig csak átöltözünk! Hát meddig lehet ezt bírni köpönyeggel, önérzettel!"
"Itt hagynátok az eszeteket?"

STIRLITZ 2021.12.27. 09:59:59

Ez a film mindig jókedvre derít! Sinkovits szenzációs benne.

Cserny mster 2021.12.27. 10:00:22

"-A folyónál lőnek.
-Azt hittem soha nem érnek ide.
-Ideérnek, ahogy mi is odértünk a Donhoz. Csak ez most sokkal kínosabb!"
"-Valami pálinkaféle nincs?
-De uram! Ez mind az!"
"-És ha keresnék Önöket?
-Az baj lenne!"

Lobo Marunga 2022.01.04. 07:54:06

Azért persze nem mentes a kor ideológiájától, ezt szem előtt kell tartani, különösen ami a végét illeti. De tényleg nagyon jó.

ötköb 2022.01.04. 07:54:10

"Hát, mi már megadni sem tudjuk magunkat ! "- mondja Sinkovits, amikor a rohamozó oroszok rájuk sem hederítve elfordulnak és mennek tovább. ( a film vége felé)

"Elvtársak gyertek ide, mi magyar kommunisták vagyunk" ordítja Pálos György a közeledő oroszok felé.
Mire Sinkovits: "Csak te édesapám, csak te !"( ha nem is szó szerint de kb. ez a lényege)

Az egész film telitalálat és bár legalább 50-szer láttam az elmúlt 55 év alatt, de ma is ugyanúgy megnevettet, mint először.
Az első alkalomra egészen jól emlékszem, a vadiúj Kőbánya moziban( ma ATV székház) láttam egész kis srácként és a környék összes kölyke ott volt.

ötköb 2022.01.04. 07:54:19

"Mi már megadni sem tudjuk magunkat", mondja Sinkovits, amikor a rohamozó oroszok elől bújva, fehér zsebkendőt lengetve próbál ismét túlélni, de az oroszok rájuk sem hederítenek.
Elvtársak! Mi magyar kommunisták vagyunk! - kiabál Pálos György ugyanebben a jelenetben.
Mire Sinkovics: Csak te édesapám, csak te !
Ez azért 1964-ben elég éllel bíró szöveg volt.
süti beállítások módosítása