Filmek 1 percben

Mindannyian halottak vagyunk - egy ütős zombi-sorozat [19.]

2022. január 30. - Solo_

Elemzés 2085 karakterben

A "Mindannyian halottak vagyunk" (All of Us Are Dead) az utóbbi évek egyik legvéresebb zombis története, mely mintha a "Túlélők" című szintén dél-koreai zombis őrület előzmény-szériája lenne. Abban a filmben kész tények elé állít bennünket a script: egy fiatal srác saját lakásába reked, mert Szöulban mindent ellepnek a zombik. Ebben a sorozatban a járvány kirobbanását követhetjük nyomon, rengeteg véres jelenettel, izgalmas meneküléssel, durva halál-esetekkel.

mindannyian.jpg

A kép forrása: link

A sorozat alapsztorija gyorsan kibontakozik: egy szöuli középiskolában vagyunk, ahol a koreai diákok mindennapi életüket élik: azaz tanulnak, szerelmesek egymásba, órákra járnak, egyesek pedig a lányokkal erőszakoskodnak (amit meg is úsznak). Aztán egyszer csak történik valami: a furcsán viselkedő fizika-tanár laborjában egy kísérleti egér megharapja az odatévedő egyik diáklány ujját. A rágcsáló azonban nem hétköznapi egyed: zombiként viselkedik. Innentől persze borítékolható, hogy a megsérült nebuló is átalakul. Közben arra is fény derül, hogy a fizika-tanárnak egykoron volt egy fia, aki a film felvezető jelenetében csúnya halált halt, miután zombivá lett. Adódik a gondolat: a tanár valószínűleg a zombi vírust kutatta a középiskola laborjában (titokban).

A lényeg: a dolog elszabadul, a megfertőzött lányt ugyan kórházba viszik, de a vírus terjedni kezd: a kórházban is, de leginkább a középiskola diákjai körében. Megismerünk karaktereket, majd látjuk halálukat is. Egy-egy csoport sorsa a legérdekesebb, hiszen tanteremről tanteremre próbálnak menekülni és túlélni. A megharapott diákok másodpercek alatt alakulnak át (durva tekergéssel és vonaglással) majd gyorsan és azonnal támadnak (bár nem túl okosak) nagyon hasonlóak "Z világháború" zombijaihoz.

Ez a koreai horror-sorozat csak erős idegzetűeknek való, mert nem finomkodik: rengeteg a vér, sorra halnak  a szereplők és minden sérülést, halált közelről látunk. Ugyanakkor nem lehet abbahagyni, annyira izgalmas. A későbbiekben a járvány az egész várost eléri és átalakul disztópikus horror-őrületté, vagyis rátesznek még egy lapáttal. Értékelésem: 75% 

csik.jpg

 Egyéb gyors-elemzéseink: Egy igazán dühös ember, Veszélyes, Megtisztulás filmek, The 355,  Kaptár (2021), Cobra Kai sorozat, Csontok és skalpok, Pókember - Nincs hazaút, Életrevalók, Tizedes meg a többiek, Dűne (2021), Az utolsó párbaj, 007 Nincs idő meghalni (2021), West Side Story (2021),

filmek1percben.blog.hu

indexes_films4.jpg

 

A bejegyzés trackback címe:

https://filmek1percben.blog.hu/api/trackback/id/tr916957702

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Argus_ 2022.02.02. 12:59:24

Az első 5 rész után mondom: nagyon izgalmas. Egyetlen kritikám: a dél-koreai diákok többnyire balfékek, ötlettelenek a válsághelyzetekben. Sokszor bosszantó, hogy mennyire nem találják fel magukat. Ezt leszámítva nekem tetszett (eddig).
süti beállítások módosítása