Filmek 1 percben

007 Nincs idő meghalni [2.]

2021. december 19. - Solo_

Elemzés 2096 karakterben

A Cary Joji Fukunaga rendezte 25. James Bond film alaposan meglepte a mozi-nézőket és rajongókat, több szempontból is: először is érzelmesebbre sikerült mint a korábbi részek, másodszor személyesebb motivációkat "adott" mind a főgonosz mind pedig Bond tettei mögé, végül harmadszor: nem csupán Daniel Craiget, hanem az egész Bond karaktert elbúcsúztatta. Mindörökre. Sokak szerint ezzel Fukunaga megbocsáthatatlan módon kivégezte Ian Fleming 1962-ben megteremtett filmtörténeti klasszikusát, Bond karakterét, mely 60 éven keresztül szórakoztatta a nagyközönséget, generációkat vonva be az akciófilmek luxus-limuzinjába, hogy azon utazva érezzék mindig stílusosan megmentve a világot. Mert ez volt Bond mindig is: elegancia, erő, férfiasság és stílus a nagyszabású világmegmentő bevetések főszereplője, a királynő szolgálatában. Ennek most vége, Bondnak annyi.

bond007.jpg

A 007 Nincs idő meghalni sok jó akciójelenetet tartalmaz, akadnak benne izgulós helyzetek, remek felvételek és helyszínek is, de alapsztorija alapvetően sekélyes, a főgonosz, Safin (Rami Malek) mozgatórugói pedig csak a kicsinyes bosszúra támaszkodnak, ami felszínesebbé, pitiánerebbé teszi az egészet a franchise élvonalbeli részeihez képest, mint az 1964-es Goldfinger, az 1995-ös Aranyszem, vagy a sorozat legjobbja, a 2006-os Casino Royale.

Daniel Craig már kissé megfáradt (52 évéhez képest még így is elég sportos), Rami Malek gyengécske (főleg a Bohém Rapszódiában nyújtottakhoz képest), a rendezés melodramatikusan mesterkélt, a script kiszámíthatóan elcsépelt hatású. A 007 Nincs idő meghalni közepes színvonalú munka és méltatlan zárása egy egyébként sikeres filmtörténeti sorozatnak. Ami a többi szereplőt illeti: Léa Seydoux szexi mint mindig, de semmi több, Ralph Fiennes nyújtott már jobbat is, Christoph Waltz pedig csalódás (pedig amúgy zseniális színész). Zárásul: a női Bond karakter ötletére képtelen lennék olyat írni, ami tűri a nyomdafestéket, így csak annyit mondok: búcsúzzunk illendően a filmtörténelem egyik legnagyobb karakterétől a legjobb részek újranézésével. A 007 Nincs idő meghalnit pedig inkább fedje a feledés homálya.

filmek1percben.blog.hu

indexes_films4.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://filmek1percben.blog.hu/api/trackback/id/tr8716787580

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Von Hermanitz 2021.12.21. 08:50:55

Hogy lesz e női Bond, még nem teljesen biztos. Mindenesetre előkészítették azzal, hogy a 007-est leválasztották a Bond karakterről.

Kyria 2021.12.22. 19:04:50

Nekem nem tetszett, de ebben nagy szerepe van annak, hogy D.C. nekem egy anti James Bond, gyakorlatilag semmi nincs benne, ami ehhez kell...durva arc, semmi intellektus, alakra sem valami nagy szám, alig vártam, hogy végre lejárjon az ideje. Ennél már csak egy eset lenne lejjebb: ha Jane Bond lesz. De én azt nem akarnám megélni. (Igaz, sajnos hosszas tűnődés után sincs a világon senki jelöltem, aki alkalmas lenne Bondnak.)

Dan da Man 2021.12.22. 19:05:14

@Von Hermanitz: Jogos. És nem is annyira rossz gondolat. Mert így másfajta történeteket is el lehet majd mesélni, amikben az angol, fehér férfi nem feltétlenül működött volna hitelesen. Hogy lesz-e rá vevőközönség, az más kérdés.
Ettől függetlenül az már nem James Bond lesz, ez tény. Viszont elég sokminden belefér majd.
Csak hát kell-e 007 Bond nélkül? Miért nem indítanak akkor egy másik franchise-t? Ez meg már üzletpolitika és Hollywood. És hát hoztak már ott néhány naggggyon nagyon rossz döntést. Meglátjuk, hogy ez hogy válik be nekik. Én mindenesetre nem helyeslem. De ha az enyém lenne a pénznyomda, lehet, hogy másképp gondolkodnék róla...

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2021.12.25. 15:03:20

@Dan da Man: Sajnos ha megcsinálják a következő Bond-filmet női főszereplővel, akkor sem fogják az a halotti csendet kapni, amit megérdemelnek, hanem rengeteg ember azért fogja megnézni, mert tudni akarja, hogy milyen lett az előre utált film. A producereknek pedig tökmindegy, miért keresnek sokat a filmjükkel. Az tökéletesen biztos, hogy a következő Bond-filmet, legyen bárki a főszereplője, én nem fogom megnézni. Vége, kész, már ideje volt befejezni, keressünk más szórakozást.
süti beállítások módosítása